Piushaven 22

Dit is het oudste pand aan de haven. De architect was Ide Bloem. In 1924 is het als café gebouwd voor Harry Roestenberg. Het café kreeg de naam Havenzicht, het adres was toen: Haven 22.
In 1938 kocht brouwerij De Drie Hoefijzers het café en verhuurde het aan Jimke Kamminga en Hendrika Verheij. Zij hebben het tot 1950 met succes uitgebaat en daarna hun zoon Leo. Het café trok havenarbeiders, winkeliers en schippers, die er ook konden telefoneren. Daarnaast leverde de weegbrug in de poort naast Havenzicht een mooie verdienste. In 1989 nam Kees van der Mark het café over.

De gemeente plaatste achter het café een losse douche- en toiletunit met wasmachine ten behoeve van de recreatievaart. Deze heeft er gestaan tot het jaar 2000, waarna een inpandige en 24 uur per dag toegankelijke voorziening is gemaakt, onder in de seniorenflat op de middenpier.

De huidige naam van het café ‘burgemeester Jansen’ verwijst naar de Tilburgse burgemeester Jansen, die zich aan het einde van de 19e eeuw ingezet heeft om de haven voor Tilburg mogelijk te maken.

Klik op de foto voor een vergroting met onderschrift.