Gulf

In 1937 kreeg Van Vollenhoven-Smulders een opslagplaats aan de Piushaven op nummer 58. De oliehandel bestond al sinds 1892 op de Oude Markt in Tilburg. Vanaf circa 1900 was het bedrijf de oudste groothandel van het Amerikaanse Gulf in Nederland. In 1921 was er sprake van een handel in olie en petroleumproducten, Oliehandel van Vollenhoven-Smulders genaamd. Vanaf toen kwamen ook benzine en producten voor de lederindustrie in het handelspakket. Met de verhuizing naar de Piushaven kreeg het bedrijf de eerste tankauto. De enorme olie- en benzineopslagtanks met het opschrift Gulf zijn blikvangers op oude foto’s van de haven. Na de Tweede Wereldoorlog waren ook stookolie, technische oliën en vetten opgenomen in het handelspakket.

In 1948 ging het ook Gulf voor de wind, het bedrijf begon op Piushaven nr. 63 zijn eerste tankstation voor automobielen. Van Vollenhoven-Smulders had inmiddels ook een aantal tankschepen in de vaart om het scheepvaartverkeer te voorzien van brandstof. De Vestol I voer vanuit Tilburg met Jaap van Osch als schipper. Hij bevoorraadde de schepen in de Tilburgse wateren maar ook de zandzuigers bij de Beekse Bergen. De Vestol I was tevens parlevinker, het leverde niet alleen brandstof maar ook allerlei scheepsbenodigdheden en huishoudelijke artikelen aan de schippers.

In 1969 verliet Vollenhoven Olie de Piushaven en vestigde zich aan het Wilhelminakanaal aan de langshaven Noord. De opslagtanks van Gulf zijn gesloopt door buurman Van Raak.

Klik op de foto voor een vergroting met onderschrift.