Van het oude decor rond de brug van de Bosscheweg rest enkel nog het loswalletje van de voormalige houthandel Key, achter damwand verstoken. Deze houthandel stond op de hoek Bosscheweg-Lovense Kanaaldijk en is in 1988 volledig door brand verwoest. In datzelfde jaar is ook het markante gebouw op de foto (rechts), waarin ooit bierbrouwerij De Kroon gevestigd was, gesloopt. De foto is genomen vanaf de locatie waar dit bord nu staat.
Hier was oorspronkelijk een draaibrug, die opgeblazen is in de oorlog. Door de militairen werd ter vervanging van de noodbrug bij de Bosscheweg een baileybrug gebouwd, die in de winter van 1946/1947 gereed kwam. Het was een van de weinige hefbruggen die uit bailey-materiaal geconstrueerd werden. De bailey-hefbrug heeft bijna tien jaar dienst gedaan.
De huidige hefbrug van de Bosscheweg is gebouwd door de firma P.C. Zanen. In 1954 werd deze nieuwe hefbrug in gebruik genomen.
Deze foto uit 1928 toont het decor van de brug Bosscheweg, destijds een draaibrug. Er vaart een stoomsleepboot door. Op de achtergrond het in 1988 gesloopte pand van bierbrouwerij/mouterij De Kroon. In oorlogstijd is het een groentendrogerij geweest, vervolgens verzinkerij Van Hulsenboom. Dit pand is gebouwd in 1868.
Rechts op de foto, aan de loswal van houthandel Key, ligt een scheepje wat vermoedelijk net heeft gelost. Het is een luxe motor met een prachtig lofwerk op de kop. Dit achter damwand verstoken loswalletje zie je hier aan de waterkant en is het enige dat nog rest van het originele ensemble. De foto is genomen vanaf de locatie waar dit bord nu staat.De in 1988 afgebrande houthandel Key stond op de hoek van de Bosscheweg en de Lovense Kanaaldijk. Het loswalletje van Key is het enige oude element dat nu nog aanwezig is. Het informatiebord staat precies bij dit loswalletje.De draaibrug bij de Bosscheweg in september 1944, vernield door terugtrekkende Duitsers.De noodbrug bij de Bosscheweg kon reeds op 8 november 1944 in gebruik worden genomen. Het was een tijdelijke brug, niet te openen voor scheepvaart.Door militairen aangelegde baileybrug die in de winter van 1945/1946 gereed kwam, waardoor scheepvaart weer mogelijk werd. Het was een van de weinige hefbruggen die uit baileymateriaal geconstrueerd werden. Op 7 april 1954 werd deze baileybrug vervangen door de huidige hefbrug.De firma P.C. Zanen bouwt in 1954 de huidige hefbrug. Tot die tijd is de tijdelijke bailey-hefbrug in gebruik geweest.De huidige hefbrug Bosscheweg, in gebruik genomen in 1954. Deze foto is genomen vanaf de kant van de spoorbrug in 1959.
Klik op de foto voor een vergroting met onderschrift.