Oudijzerhandel Van Raak nam in 1923 een deel van de zuidoever in gebruik als opslagplaats. Het adres was Piushaven 57. Niet alleen het inzamelen van oud ijzer maar ook textielafval, vodden, lompen, beenderen, leerafval en oud papier was handel voor Van Raak. Toon van Raak was een gewiekst zakenman en had daarom in de volksmond de bijnaam ‘Jood Van Raak’. Het oude ijzer lag in het begin als grote hopen op de kade, zonder omheining. Restafval zoals rubber en hout werd in een ijzeren ton verbrand. Dit tot groot ongenoegen van de huisvrouwen uit de Leenherenstraat die hun was buiten droogden.
Het bedrijf zélf was toen nog niet in de Piushaven gevestigd, maar aan de Bredaseweg. Na de oorlogsjaren heeft Van Raak veel oorlogsmaterieel geruimd. In 1948 werd een bedrijfspand gebouwd bij de opslagplaats aan de Piushaven, op de hoek van de Leenherenstraat die toen doorliep tot aan het water. Aan beide zijden van de Leenherenstraat was de kade door Van Raak in gebruik. Veel textielfabrikanten stopten in de jaren ’50 en ’60 en Van Raak mocht het ijzer en staal van de stoommachines slopen. In de jaren ‘50 droeg Toon van Raak het bedrijf over aan zijn zonen.
In 1976 verdween het toonaangevende bedrijf uit de Piushaven. Van Raak verplaatste het bedrijf naar de Ledeboerstraat aan het Wilhelminakanaal, aan de langshaven Noord.
Deze luchtfoto uit de jaren ’60 toont een duidelijk overzicht van het bedrijfsterrein van oudijzerhandel Van Raak. Van Raak zat aan beide zijden van de Leenherenstraat, die toen tot aan de Piushaven liep. Voor het bedrijf van Van Raak staat een havenkraan op de kade.Briefhoofd van de firma Van Raak uit 1962.Briefhoofd van de firma Van Raak uit 1963.De Leenherenstraat die tussen de bedrijfsterreinen van de firma Van Raak doorliep tot aan de Piushaven, voordat de zuidelijke havenarm begin jaren ’80 is gedempt. Deze foto is iets meer uitgezoomd, zodat het kantoorgebouw van de firma Van Raak aan de Leenherenstraat 1a ook zichtbaar is.De Leenherenstraat die tussen de bedrijfsterreinen van de firma Van Raak doorliep tot aan de Piushaven, voordat de zuidelijke havenarm begin jaren ’80 is gedempt. Deze foto is genomen vanuit het gebouw van de firma Van Raak en toont een overzicht van de Piushaven in 1974.Deze foto is genomen vanuit het gebouw van de firma Van Raak en toont een overzicht van het opslagterrein van de firma Van Raak in 1974.Toegangspoort tot de opslagruimte van de firma Van raak, foto genomen in 1974.
Werktuigen op het terrein van de firma Van raak in 1974. Zicht over de kade aan de zuidzijde van de Piushaven met het havenkraantje voor Van Raak, jaren ’60. Het water op de foto is van de later gedempte, zuidelijke havenarm. Op de achtergrond confectiefabriek Max van Straten.Het gebouw van de firma Van Raak is in 1979 gesloopt. Het gebouw van Schraven-Eijsbouts, later gebruikt door Van Raak, staat nog net overeind.
Klik op de foto voor een vergroting met onderschrift.