Op huisnummer 55 en 56 was graan- en diervoederhandel Schraven-Eijsbouts gevestigd. Voor dit bedrijf voer op 20 maart 1923 het allereerste schip de Piushaven binnen. Het was de ‘Davo’ van de firma Noury en Van der Landen uit Deventer. Het schip loste 1.500 balen tarwebloem. Ook de twee volgende schepen brachten lading voor dit bedrijf.
Jacobus Schraven kocht op 24-jarige leeftijd een in 1846 gebouwde molen, in de nog vrijwel onbebouwde wijk Broekhoven. Hij werd zelfstandig molenaar. Daarnaast leverde hij ook veevoeder aan Tilburgers die varkens en kippen hielden voor eigen gebruik. Schraven begon later een groothandel om aan boerencoöperaties te leveren. Het florerende bedrijf Schraven-Eijsbouts huurde voor de opslag en verwerking van meel, graan en voeder steeds pakhuizen. De echtgenote van Jacobus Schraven was een voortvarende zakenvrouw en op haar aandrang werd in 1925 een eigen pakhuis gebouwd aan de Piushaven, naar ontwerp van de Tilburgse architect Van Poppel. De oudste dochter, Catharina, legde op 10 mei 1924 de eerste steen. De in 1923 aangeschafte vrachtwagen, een Ford, was de eerste vrachtwagen die in de Piushaven rondreed.
In 1930 werd aan het magazijn een scheepselevator (zuiginstallatie) gebouwd. Daardoor konden de graan-schepen eenvoudiger gelost worden. Dit maakte de zakkendragers overbodig. In 1932 werd naast het pakhuis een nieuwe maalderij en veevoederfabriek gebouwd. Later verhuisde ook het kantoor aan de Broekhovenseweg naar de Piushaven.
In 1961 verliet Schraven-Eijsbouts de Piushaven en verhuisde naar industrieterrein Kraaiven.
De Davo is het eerste schip dat in de ‘nieuwe haven’ zijn lading lost. Op 20 maart 1923 lost de Davo van de firma Noury en Van der Landen uit Deventer 1500 balen tarwebloem bij de firma Schraven-Eijsbouts. Officieel ging het kanaal op 4 april 1923 open.De markante elevator van Schraven-Eijsbouts aan het begin van de nu gedempte havenarm. Deze elevator is een zuigsysteem om graan te laden en lossen. Op de achtergrond de kerk van de Heuvel. Het schip op de voorgrond is de klipper Josephina van schipper Rook Peters, die jaren voor Schraven-Eijsbouts heeft gevaren.Zoontje Rook Peters met zijn broer op de step in de Piushaven in de jaren '20. Rook bezocht later als schipper 27 jaar lang de Piushaven. De schippersfamilie Peters op hun Josephina in de jaren '30.1930, Tilburg in rustiger tijden. Lossen of laden met de paardenwagen, de normaalste zaak van de wereld! Op de achtergrond de elevator van Schraven-Eijsbouts. Op de voorgrond een tjalkje. De katoenen zeilen hebben alle tijd om te drogen. Op de achtergrond de Heikese kerk. Ook schipper Van Schijndel heeft met de klipper Maria talloze keren voor Schraven-Eijsbouts gevaren, met graan van Rotterdam naar Tilburg. Op deze foto de gebroeders Van Schijndel in de tobbe met ernaast vader aan boord van hun klipper de Maria. Speciaal voor de foto mag Adriaan het model van de Maria vasthouden.
De twee broers mochten in de wastobbe om op een hete dag wat af te koelen. Zodra ze konden zwemmen, mochten ze van vader een duik nemen in de Piushaven. Dat was weliswaar verboden, maar vader had daar iets op gevonden. Adriaan en Jan gingen gekleed te water. Wanneer vader een politieman signaleerde, sprong hij ze na om de zogenaamde drenkelingen te redden.
Jaren later kwam Adriaan, inmiddels zelf schipper, ook jarenlang in de Piushaven met zijn vrachtschip. Nadat ze gestopt waren met varen, hebben Adriaan en zijn vrouw Riet de Piushaven nog vele jaren bezocht met hun plezierjachtje. Schipper van Schijndel woonde nadat hij gestopt was met varen in Geertruidenberd. Daar heeft hij op latere leeftijd fotoboeken gemaakt van zijn leven, bedoeld voor zijn kinderen. Bladzijde uit een van deze boeken, compleet met sierlijk geschreven en versierde onderschriften.De broers van de foto met de tobbe, Adriaan en Jan van Schijndel op leeftijd.Zicht op de middenpier vanuit Schraven-Eijsbouts in 1933. In de begintijd van de haven voeren de meeste schepen nog onder zeil. Op de middenpier het zanddepot van Oppermans en de loods van beurtvaartonderneming Koppe - Van der Schuit.Foto gemaakt in 1937 vanuit het gebouw van Schraven-Eijsbouts, met een zicht over de haven. Op de achtergrond naast elkaar: ongeveer in het midden café Havenzicht, rechts daarvan de Verkade’s fabrieken en daarnaast het gebouw van de Regenkleedingfabriek Brabant.Briefhoofd Schraven-Eijsbouts in 1948.Drie vrachtwagens van de firma Schraven-Eijsbouts in de Piushaven, met op de achtergrond de elevator. Foto uit 1950.Interieur van de firma Schraven-Eijsbouts aan de Piushaven, foto uit 1950.Arbeiders aan het werk bij de firma Schraven-Eijsbouts aan de Piushaven, foto uit 1953.Zicht op de hoek bij de zuidelijke arm van de Piushaven. Links op de foto het gebouw van de firma Schraven-Eijsbouts, met uiterst links de elevator. Foto uit 1953.Schraven-Eijsbouts omstreeks 1965.Foto uit 1979. Het gebouw van Schraven-Eijsbouts, later gebruikt door Van Raak, staat hier nog nèt overeind. van Raak links ervan is al gesloopt.
Klik op de foto voor een vergroting met onderschrift.