Vleermuizen

Vleermuizen zijn nachtdieren en hebben voor ons een geheimzinnige en verborgen levenswijze. Helaas hebben deze mysterieuze, vliegende zoogdieren een negatief imago. Zo zouden vleermuizen bij mensen in de haren vliegen, mensen aanvallen om bloed te zuigen en allerlei ziektes verspreiden. Niets is echter minder waar. Een typisch geval van ‘onbekend maakt onbemind’.
Onze Nederlandse vleermuizen zijn echte insecteneters en vervullen daarmee een nuttige rol in de natuur én voor ons. Om te kunnen oriënteren en jagen zenden vleermuizen een, voor ons onhoorbaar, signaal uit dat weerkaatst op prooien en de omgeving: echolocatie. Vleermuizen gaan gedurende de winter in een soort winterslaap, lethargie genaamd. Zij verlagen dan hun lichaamstemperatuur, ademhaling en hartslag. Als nachtdieren zijn vleermuizen gevoelig voor licht. Lichtoverlast is dan ook niet wenselijk.
Nederland telt, voor zover bekend, 17 verschillende soorten vleermuizen. In de Piushaven komen enkele vleermuissoorten voor, waaronder de watervleermuis. Zoals de naam al verklapt, jaagt de watervleermuis vlak boven het wateroppervlak van de Piushaven. Met een spanwijdte van ± 25 tot 30 cm is het een middelgrote vleermuissoort. De watervleermuis heeft opvallend grote voeten om insecten van het wateroppervlak te scheppen en eet vooral muggen. Nuttig dus!

Klik op de foto voor een vergroting met onderschrift.