De Lovense haven is, net als de Piushaven, een insteekhaven. Deze haven maakt aan het einde van het gezichtsveld een knik naar links en loopt nog zo’n 1,5 kilometer door tot aan de Zuiderkruisweg. De Lovense haven is 50 meter breed. Het grootste deel van de Lovense haven is dus van hieruit niet te zien. De Loswal Oude Molenbocht heet tegenwoordig loswal Lovense Kanaaldijk en bevindt zich voorbij het viaduct.
Aan de andere kant van het viaduct van de Gelrebaan ligt de loswal Lovense Kanaaldijk, voorheen loswal Oude Molenbocht. Deze tweede gemeentelijke langshaven werd in 1919 aanbesteed voor fl. 81.700,-. Op 1 april 1920 was de 260 meter lange loswal klaar. Haven- en transportbedrijf Wassing was hier begin jaren ‘20 al actief met een grote ‘moderne’ havenkraan en een kolentrechter.
In 2012, op bijna 100-jarige leeftijd, is de historische loswal inclusief de beeldbepalende bolderrij en het spoor waarop de havenkraan van Wassing zich voorheen verplaatste, op brute wijze gesloopt. De kade was beoordeeld als instortingsgevaarlijk, maar bleek de 40 tons-werktuigen van de sloper moeiteloos te kunnen dragen.
Op de plaats van de, voor het watererfgoed waardevolle loswal, is een kortere, nieuwe loswal aangelegd. Alleen de hergebruikte kinderkopbestrating geeft nog een knipoog naar het verleden. Het naastgelegen bedrijf P. van der Wegen Gears, dat enorme tandwielen maakt, kan voor het vervoer daarvan gebruik maken van deze loswal. Dit Tilburgse bedrijf is op het gebied van tandwielen een belangrijke speler op de wereldmarkt.
Zicht op loswal Oude Molenbocht, nu Lovensekanaaldijk. Op 1 april 1920 was de 260 meter lange loswal klaar. Haven en -transportbedrijf Wassing was hier begin jaren ‘20 al actief met een grote ‘moderne’ havenkraan en een kolentrechter. In de kade waren rails voor de havenkraan aangebracht. De grote, toen heel moderne havenkraan en trechter van de firma Wassing. De kraanponton van de firma Heijnen bezig met de overslag van klinkers voor de aanleg van startbanen van vliegveld Gilze Rijen. Dit werk duurde tot 1938.Loodsen van de Haven- en Transportbedrijf Wassing aan de loswal Oude Molenbocht (nu Lovensekanaaldijk) in de jaren ’40.De kraanponton van de firma Heijnen bezig met de overslag van klinkers voor de aanleg van startbanen van vliegveld Gilze Rijen. Dit werk duurde tot 1938.Kraan van Haven – en Transportbedrijf Wassing aan de loswal Oude Molenbocht (nu Lovensekanaaldijk) in 1954, gezien van noord naar Zuid. Op de kade zijn de rails van de kraan duidelijk zichtbaar. De oude loswal Molenbocht) in 1988. Deze loswal heet hier (en ook nu) loswal Lovense Kanaaldijk.Op de foto het verwijderen van de deksloof bij de sloop van de loswal Oude Molenbocht, aan de huidige Lovensekanaaldijk. De deksloof is de bovenste stenen rand van de kade. In 2012 is deze bijna 100-jarige authentieke Loswal Molenbocht gesloopt, omdat deze in slechte conditie was.
Net als in de Piushaven zou ook deze loswal op instorten staan. Kademuur-expert Peter Verhagen die, te hulp geroepen door Stichting Thuishaven Tilburg een jaar daarvoor ternauwernood de kademuren van de Piushaven had weten te redden, is helaas niet uitgenodigd voor een second opinion. Voor het nautische erfgoed van Tilburg is het jammer dat deze loswal niet is behouden.
Laatste foto waar de oude kademuur nog overeind staat, de deksloof is al verwijderd, de nieuwe stalen damwand ligt al klaar.
Links de oude loskade, rechts de stalen damwandprofielen waarmee de nieuwe kade is uitgevoerd.
Zodra de damwand geslagen is, werd de oude kademuur definitief gesloopt. Op de foto zie je links, de in 2012 gesloopte kademuur en rechts de nieuwe damwand. In datzelfde jaar kwam de nieuwe, kortere loswal gereed. Trieste aanblik van het gesloopte authentieke materiaal van oude loskade Oude Molenbocht.
Links de kinderkoppen van de kadebestrating en rechts de deksloven. Ook de nog aanwezige rails van de kraan van de firma Wasssing zijn nu verwijderd. Op de achtergrond staat de nieuwe kade'muur' van stalen damwand er al in.
Klik op de foto voor een vergroting met onderschrift.