Rondom de karakteristieke draaibrug, toegangspoort tot de Piushaven, bevindt zich een opmerkelijk erfgoedensemble: de draaibrug, de voormalige metaalgieterij Jerôme van Dun, de pastorie, het voormalige brugwachtershuis met wachthuisje en een rijtje arbeiderswoningen. In 1999 verzocht Stichting Thuishaven Tilburg de Rijksdienst voor de Monumentenzorg om het ensemble een beschermde status te geven. Het is geen monument geworden, maar de gemeente Tilburg heeft voor het ensemble toen wel ‘een intentie tot behoud’ uitgesproken.
De ijzer-, koper- en metaalgieterij, later verzinkerij van de firma Jérôme van Dun & Co is gebouwd in 1900. Een briefhoofd uit 1906 maakt melding van specialiteiten in gietwerk voor machine en constructie èn scheepsbouwwerken. Het bedrijf stopte al in 1920, drie jaar voor de ingebruikname van de Piushaven.
Het gebouw is in 1921 verkocht aan de nieuwe parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Architect Jos Donders uit Tilburg verbouwde de fabriek tot noodkerk. Tot 1965 is de kerk in gebruik gebleven. Toen werd aan het Lourdesplein een nieuwe kerk gebouwd.
Na 1965 bood het pand van oude metaalgieterij onderdak aan diverse ondernemingen: eerst een koopjeshal, daarna een snoepgroothandel, supermarkt Lekker&Laag en later de allereerste vestiging van super-marktketen Jumbo. Vanaf 2011, na vertrek van de Jumbo, wachtte het pand een aantal jaren op herbestemming.
Briefhoofd van firma Jérôme van Dun uit 1906. Behalve het pand in volle glorie wordt getoond wat er zoal gemaakt werd. De pianoramen zijn mogelijk voor de Tilburgse instrumentenfabriek Van Kessels. Opmerkelijk is dat melding wordt gemaakt van onderdelen voor de scheepsbouw, terwijl het kanaal pas veel later, in 1923 zou worden geopend.Foto uit 1920 van de voormalige ijzergieterij Jérôme van Dun & Co. De laatste jaren voor de verbouwing naar noodkerk stond op de gevel aan de waterkant: N.V. Tilburgsche Verzinkerij. Aan de waterkant heeft dus oorspronkelijk een grote deur gezeten! En een aantal ramen.
Foto uit 1920 van de voormalige ijzergieterij Jérôme van Dun & Co. De laatste
jaren voor de verbouwing naar noodkerk stond op de gevel aan de waterkant N.V. Tilburgsche Verzinkerij. (foto archief parochie Koningshoeven (1078)
Interieur van de voormalige fabriek aan de Havendijk tijdens de verbouwing tot parochiekerk in 1921.Zicht op de noodkerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes (parochiekerk Koningshoeven) in 1930. Rechts op de foto de pastorie.Blauwdruk ‘der bestaande verzinkerij te Tilburg’ en ‘Ontwerp verbouwing voor eene R.K. Parochiekerk Vrouw van Lourdes te Tilburg’.Blauwdruk ‘der bestaande verzinkerij te Tilburg’ en ‘Ontwerp verbouwing voor eene R.K. Parochiekerk Vrouw van Lourdes te Tilburg’.Foto uit 1925 van het interieur noodkerk O.L.V. van Lourdes (parochie Koningshoeven).Het zicht vanaf de draaibrug richting Wilhelminakanaal in 1948. Havendijk met rechts de kerk O.L.V. van Lourdes, de parochiekerk van Koningshoeven. Op deze foto staat voor het eerst het viaduct van de Ringbaan Oost.Zicht vanaf het viaduct van de Ringbaan Oost richting Piushaven. In de verte is de toren van de Broekhovense kerk te zien. Rechts is het café Huis der Duizend Likeuren zichtbaar. Deze foto is dus van vóór 1972.In de Lourdeskerk was ook een Lourdesgrot nagebouwd. Deze foto is genomen in 1960.Interieur van de Lourdeskerk in 1961.Interieur Lourdeskerk in 1960, ingezoomd op het altaar. Rechts zie je de preekstoel. Auto-inzegening door pastoor A.J.B. Vissers van de parochie O.L.V. van Lourdes (Koningshoeven) in 1970. Al in 1928 vond in Tilburg een autozegening plaats. In het pand is de allereerste vestiging van Jumbo Supermarkt begonnen, deze supermarkt is hier gehuisvest geweest tot 2011 (Foto 1981).
Klik op de foto voor een vergroting met onderschrift.