Op 4 april 1923 werd niet alleen de Piushaven, maar ook het volledige Wilhelminakanaal voor het scheepvaartverkeer geopend. Door de waterverbinding in het noordwesten met de Amer en in het zuidoosten met de Zuid-Willemsvaart ontstond er een aantrekkelijke aan- en afvoermogelijkheid voor de Tilburgse industrie. Vanaf dat moment had Tilburg een binnenvaartverbinding met Europa.
Naast bulkgoederen zoals steenkool, zand, grind, hoogovenslak en graan is er in Tilburg veel stukgoed per schip aan- en afgevoerd. Het vervoer van stukgoed werd verzorgd door beurtvaartondernemingen. De schepen van een beurtvaartonderneming voeren volgens een vast traject en dienstregeling, op dag en tijd van stad naar stad. Aanvankelijk met stoomvrachtschepen, maar later toen de verbrandingsmotor een grote vlucht nam, juist met motorschepen. Deze vervoerden bijvoorbeeld fietsen, spiegels, balen wol, vaten wijn en piano’s. Zelfs het standbeeld van Willem ii op de Heuvel is per schip vanuit Den Haag naar Tilburg vervoerd.
De belangrijkste ondernemingen in de Piushaven waren Verschure’s Stoom-bootdiensten, ‘Te Winkel & Oomes’ met hun kantoor op een schip genaamd Aurora in de noordelijke havenarm en de Brabantse beurtvaartcombinatie ‘Koppe-Van der Schuit’, met een loods op de middenpier. In 1958 zijn alleen de laatste twee nog actief. In de jaren ’60 stopt de beurtvaart in Tilburg.
Beurtscheepjes in de Piushaven eind jaren ’20. De foto is genomen vanaf de kop van de haven, dichtbij de plaats waar het openingsbordmvan deze route nu staat. Links het gebouw van Havenzicht, op de voorgrond de beurtscheepjes Vereeniging III en de Broedertrouw. Het derde en meest rechtse scheepje wordt nog door stoom voortbewogen. Dat is te zien aan de stoomschoorsteen.
Beurtscheepje de Vereeniging III lossend in 1933. Het scheepje vaart voor beurtvaartonderneming Te Winkel en Oomes. Rechts op de foto de loods van de Brabantse beurtvaart-combinatie Koppe-Van der Schuit op de middenpier.Te Winkel & Oomes onderhield 'geregelde bootdiensten' naar Dordrecht, Rotterdam, Amsterdam en Zaanstreek. Let op het nautische TWO logo.Contract Te Winkel & Oomes met de gemeente gedateerd 18 juli 1925. De beurtvaartonderneming betaalde 5 gulden per meter kadelengte per jaar. Er is sprake van het gebruik van 30 meter kade.Foto in 1932, genomen vanaf de kop van de noordelijk havenarm. De schepen op deze foto zijn allemaal voorzien van een eigen laad- en los inrichting. Links de ‘Aurora’ het drijvende bevoorradingskantoor van de beurtvaartonderneming Te Winkel en Oomes.
Een factuur van de N.V. Zuid-Nederlandsche Stoombootdienst, gedateerd 28 april 1926.Uitzicht uit het raam van café Havenzicht eind jaren '30, met voor de deur twee beurtvaartscheepjes. Allerlei stukgoedlading wordt gelost op paardenwagens. In de achtergrond lost een zandschip met behulp van een trekbak het ruim.Ook wolbalen werden gelost in de Piushaven. Mogelijk voor de wereldberoemde wollenstoffen- en wollendekenfabriek van AaBe. Deze was dichtbij de haven aan de (huidige) Fatimastraat gevestigd. Deze straat ligt ten zuidoosten van de Piushaven.Vracht aan de wal, foto 1954. Allerlei stukgoed werd vervoerd. Van zakken meel tot vaten wijn. De rollen papier op deze foto zijn voor de Tilburgse Courant. Ook konden soms dieren worden vervoerd. In de begintijd van de Piushaven kon bijvoorbeeld voor 3 gulden een koe vervoerd worden en dode eenden voor 5 cent per stuk.
Klik op de foto voor een vergroting met onderschrift.